2012. november 7., szerda

A fondant



marcipán mellett fondantot és pillecukor fondantot is használok a torták díszítéséhez, bevonásához.
Mindegyiknek van előnye-hátránya, a marcipánnak a legnagyobb hátránya az ára:/
A legolcsóbb és legegyszerűbb a sima fondant, most ennek  a receptjét írom le.

Több receptet kipróbáltam már, vannak nagyon egyszerűek és szerintem elég bonyolultak is.
Amit én használok, igazán nem nehéz!

Hozzávalók:

-  6 ek. víz
-  1 ek. zselatin
- 1 ek. teavaj (vagy pálmavaj)
- 2 ek. méz
- 500 g átszitált, finom porcukor
+ a munkalap szórásához átszitált porcukor vagy étk. keményítő


A zselatint felolvasztjuk vízben, gőz fölött.
Beletesszük a mézet és a vajat, majd ha feloldódott, levesszük a gőzről.
Ha színezni akarjuk vagy aromával ízesíteni, javaslom, hogy az ételfestéket/aromát ilyenkor öntsük hozzá és keverjük el.
Ezután az edény tartalmát az átszitált porcukorhoz öntjük, és folyamatosan elkeverjük.

Ha túl lágy, mehet bele még porcukor vagy keményítő, amíg a megfelelő állagot elérjük.
Javaslom az eldobható vékony gumikesztyű használatát, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, sokkal könnyebb így dolgozni vele.
A kezünket/gumikesztyűt gyúrás közben folyamatosan vajazzuk, így sokkal könnyebb gyúrni.
Végül légmentesen fóliába csomagolva pihentetjük.
Ez a mennyiség kb. egy 20 cm-es torta bevonásához elegendő.

Nyújtáshoz átszitált porcukrot szórunk a munkafelületre, és ezen jó alaposan kézzel átgyúrjuk a masszát, majd nyújtjuk.
Nagyon gyorsan kész ez a fondant, könnyű vele dolgozni is.
Szép fehér színű bevonót kapunk, ami sokáig eláll (akár 2 hónapig is), lehet hűtőben is tartani, de nem szükséges.
Felhasználás előtt betehetjük mikróba, hogy kicsit megpuhuljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...